Театр душі моєї….

21.11.2015 12:52

Театр душі моєї….

 

Світ який – мереживо казкове!..

Світ який – ні краю, ні кінця!

Зорі й трави, мрево світанкове.

Магія коханого лиця .

                            В.Симоненко

 

         Театр – це світ мистецтва, який  духовно збагачує людину, допомагає глибше пізнати красу  навколишнього світу. А шкільний театр – це дивовижний світ, в якому всі діти талановиті та неповторні.

     Педагоги Злазненської школи усвідомлюючи , що театральні заняття виховують у дітей креативність, громадську активність, прагнення і потребу в творчій віддачі отриманих знань і умінь, активно долучилися до театральних постановок. Так, починаючи із першого класу, учні  вчаться володіти своїми емоціями, правильно і красиво говорити, триматися перед аудиторією, відчувати міру, мати естетичний смак, розвинену пам’ять, логічне мислення, займаючись у театральному гуртку «Світлячки», яким керує вчитель початкових класів Середа Валентина Петрівна. Привернути учнів до театрального мистецтва, виховати й зберегти  природну сутність  особистості дитини, її індивідуальність, вплинути на розвиток її духовно-естетичних якостей -  саме з цією метою у цьому навчальному році  в закладі створено шкільну театральну студію «Мереживо», керівником якої є вчитель зарубіжної літератури Шершун Оксана Ростиславівна. Назва театральної студії «Мереживо» підібрана неспроста, вона  є символом естетичного виховання, що означає легкість, витонченість, еластичність, витіюватість, неповторність, складність, як «мереживо долі», «мереживо думок», «мереживо дощу». У минулому навчальному році учасники студії  вперше презентували постановку вистави «Ромео і Джульєтта» перед шкільною аудиторією.

         Цьогоріч, 21 листопада,  у Будинку культури села Злазне школярі, учасники театральної студії «Мереживо»,  представили для перегляду односельчанам прем’єру  вистави Олексія Коломійця «Фараони», яка була написана автором  у 1961 році. Герої п’єси знали про фараонів тільки те, що вони користувалися необмеженою владою і ніколи не були жінками, боролися за помилкові ідеали.

          Актори –  учні 8-х та 9-го класів  Юрим Артем (М.Таран), Шершун Богдана (Одарка, дружина Тарана), Юрчик Назар (Онисько), Ткачук Катерина (Анна, дружина Ониська), Нездюр Максим (Оверко), Говорун Вадим (Аристарх), Малишевська Марта (Уляна), Полюх Роман ( Грицько), Юрим Ірина (Катерина, доярка), Дубенчук Вадим (Корній, сторож), Шершун Назар (Павлусь)  зуміли виявити своє комічне ставлення до описаних автором типів характеру героїв твору. Граючи і виконуючи різні ігрові ролі, діти навчилися бачити сільські  події з різних позицій, враховувати дії та інтереси інших людей.

            Гра школярів мала неабиякий успіх серед жителів села. Особливо вона припала до душі людям старшого віку, які добре пам’ятають колгоспи за радянських часів. Вони мали змогу зі сльозами на очах згадати свою молодість, перше кохання. Молодше ж покоління заочно побувало у 60-70-х роках минулого століття. Побачили, як тяжко працювалося жінкам у колгоспі, з яким свавіллям вони зустрічалися з боку чоловіків.

         Будемо сподіватися, що й надалі театральна студія «Мереживо» буде радувати жителів села новими, не менш цікавими прем’єрами, які приноситимуть естетичне та моральне задоволення як акторам, так і відвідувачам.

                                                       Світлана Горобець, заступник директора

                                                       з навчально-виховної роботи Злазненської ЗОШ